Fraud Blocker

Situată în zona cu ambasade din vecinătatea bulevardului Aviatorilor, într-o clădire construită în 1922 în stil neoromânesc, cu elemente bizantine, fosta reședință a ambasadorului Olandei a fost redecorată de arhitectul de interior Iulia Iuga-Dohmen.

Inclusă în patrimoniul UNESCO, clădirea cu patru niveluri (demisol, parter, etaj și mansardă) și o suprafață de aproximativ 800 de metri pătrați de spațiu locuibil este organizată în interior în două zone: un spațiu public, situat la parter, unde se primesc oaspeții, se fac invitații și se organizează diverse recepții și dineuri, și o zonă privată, la etaj, unde ambasadorul locuia împreună cu familia sa.

Bugetul disponibil și cheltuit cu mare atenție nu a fost suficient pentru redecorarea întregii case, așa că s-a decis ca amenajarea să acopere doar zona publică de la parter. Este vorba despre un spațiu de recepție împărțit în trei holuri și o zonă de luat masa, toate comunicând direct între ele prin arcade largi și deschise.

Mărturia doamnei consul Patricia van der Kleij: „Iulia a știut cel mai bine să ne asculte și să pună în practică dorințele noastre”.

Mai mult, doamna consul și doamna ambasador Tanja van Gool au fost cele care s-au implicat direct în procesul de amenajare, comunicând în mod constant cu Iulia pe parcursul întregului proiect.

Iulia: „În ciuda arhitecturii foarte frumoase a casei, cu stucaturi și arcade minunat lucrate, interiorul pe care l-am găsit era întunecat, cu mobilier învechit, tapițerie uzată, lămpi învechite și perdele grele, ceea ce sporea și mai mult senzația de întuneric. În aceste condiții, beneficiarul își dorea un interior mai puțin greoi și aglomerat, o amenajare relaxată, care să se bucure de mai mult spațiu și de mai multă lumină naturală. Pornind de la decorul clasic disponibil, am încercat să păstrez imaginea și aerul prețios al încăperilor, adăugând în același timp elemente de modernitate. Vorbind despre Olanda, o țară deschisă, transparentă, chiar îndrăzneață, am vrut să reflectez acest lucru în design, în mobilier. De aici și setul de măsuțe de cafea din sticlă și metal și aplice moderne din sticlă satinată, care dau un aer chic în contrast cu pereții decorați, pe care îi pun în evidență.”

Dar acestea fac parte din elementele noi, adăugate la design, pentru că o mare parte din piesele vechi de mobilier au fost păstrate și recondiționate, atât pentru frumusețea lor, cât și pentru a se încadra în buget. În ceea ce privește mobilierul nou achiziționat, ambasadorul a dorit doar piese locale, fabricate în România, lucru care a fost respectat în mare parte.

Salonul domnilor sau salonul de seară, cu frumosul său șemineu din marmură, a primit un set nou, format din canapele și fotolii din piele de vițel, precum și un set de măsuțe de cafea din sticlă masivă. Culoarea regală a Olandei se regăsește în nuanțele portocalii ale draperiilor de mătase. Iulia a ales culori mai întunecate, mai sobre pentru salonul de seară, pentru a se asorta cu picturile olandeze în ulei care păzesc șemineul.

În camera de zi, preferată de doamne pentru aerul său elegant și luminos, canapelele și fotoliile existente au fost păstrate, fiind retapițate cu o țesătură de mătase aurie cu imprimeu în dungi. Mătasea a fost folosită și pentru confecționarea draperiilor, care au un model Paisley, regal.

Și în zona de luat masa, mobilierul de bază a fost păstrat și recondiționat. Este vorba despre o masă din lemn pentru 12 persoane, care poate fi extinsă până la 40 de persoane, împreună cu scaunele aferente.

Pentru a lăsa suficient loc de trecere, spațiul de luat masa nu a fost aglomerat cu piese masive de mobilier, preferându-se două console înguste din lemn, asortate cu lambriurile. Ca și în restul saloanelor, pereții sunt decorați cu tablouri, de data aceasta propunând peisaje din Olanda în acuarelă.

Amenajarea interioară cu predilecție clasică a avut și influențe Art Deco, pe care le regăsim în modelul Pasley al perdelelor, în cromul candelabrelor, în accentele metalice ale lampadarelor și în tonurile deschise ale canapelelor și fotoliilor. Pe scurt, decorul interior este un amestec între decorațiuni moderne și influențe eclectice.